Hoe douanepapieren uw transport kunnen versnellen

H

Als u denkt dat alleen de vaarsnelheid de levertijd van uw zeetransport kan beïnvloeden, dan heeft u het mis. Er zijn veel meer factoren die de snelheid van uw vervoeren bepalen. Een die u misschien niet zult verwachten, maar die wel een belangrijke rol speelt, is de afhandeling van alle douanepapieren. Die zijn bij een internationaal transport namelijk van essentieel belang om het hele proces soepel te laten verlopen. Daarom hier een aantal tips om geen tijd te verliezen.

In uw hoofd zijn er misschien maar twee factoren die het succes van een zeetransport bepalen: tijd en geld. Maar daarnaast spelen ook douanepapieren een heel belangrijke rol. Denk bijvoorbeeld aan een invoer aangifte of een uitvoer aangifte. Als die niet goed zijn ingevuld, kan uw lading zomaar veel vertraging oplopen in een haven. En dat wilt u natuurlijk voorkomen.

Daarom hier de eerste van twee belangrijke tips: zorg ervoor dat de invoer aangifte of uitvoer aangifte wordt ingevuld door een echte experts. Er is in het oosten van Nederland bijvoorbeeld een transportbedrijf dat beschikt over een eigen customs afdeling, waar ervaren medewerkers al uw douanepapieren kunnen invullen. Zo bespaart u zelf veel tijd, en koopt u tegelijkertijd een stukje zekerheid.

Beschik over alle gegevens voor de douanepapieren

Toch kunnen de experts het niet helemaal alleen: bij een invoer aangifte moet u bijvoorbeeld duidelijk aangeven welke goederen een land binnenkomen. En natuurlijk moet u bij een uitvoer aangifte vertellen wat u zelf gaat verschepen.

Bovendien stelt nagenoeg ieder land zijn eigen eisen aan de douanepapieren. Alleen daarom al is het verstandig om met specialisten samen te werken, omdat zij precies weten wat er gevraagd zal worden. Dat is dan ook de tweede en laatste tip: zorg ervoor dat u over alle gegevens rond uw transport beschikt. Dan kan uw transportpartner alles snel verwerken, en loopt u geen tijdsverlies op. Makkelijker wordt het niet!