Hoe herken je een vingerlas?

H

Vingerlassen wordt erkend als de meest stabiele methode voor houtlengteverbindingen. Dit type verbinding wordt onder andere gebruikt om planken langer te maken. Ook wordt het toegepast bij de bouw van doosvormen.
Vingerlasverbindingen zijn longitudinale verbindingen van massief hout. Hun uiteinden zijn aan elkaar gelijmd met behulp van in elkaar grijpende profielen van wigvormige tanden, elk met dezelfde breedte en lengte. Een vingerlasverbinding is noodzakelijk wanneer korte, lange, smalle werkstukken van massief hout – denk bijvoorbeeld aan stroken, planken en vierkant hout – moeten worden verlengd. Dit kan het geval zijn als reststukken van houtoptimalisatie, gesneden door een optimalisatie-zaagsnede, moeten worden samengevoegd tot uniforme werkstukken. Ook in houttechniek speelt de vingerlas verbinding een belangrijke rol, omdat zonder een verlenging van het werkstuk het bijna onmogelijk zou zijn om grote structuren van hout te realiseren.

 

Gecertificeerd in vingerlas technologie
De behoefte aan een vingerlas verbinding vloeit voort uit het feit dat de houten structuur het voorzijdig, permanent lijmen van massief hout niet toelaat. Door het frezen van in elkaar grijpende profielen zijn de contactoppervlakken tussen de werkstukken alleen hout in lengterichting en kunnen dus gemakkelijk aan elkaar worden gelijmd. Het middels vingerlas verbinden van hout is onderworpen aan speciale bepalingen in de EU. Dat betekent dat alleen speciale, gecertificeerde bedrijven producten met vingerlasverbindingen mogen produceren voor gebruik als hout, zoals gelijmd gelamineerd hout. Kamgewricht, vingergewricht of vingerlas en boxgewricht zijn drie uitdrukkingen voor hetzelfde type houtverbinding. 

 

Maximale precisie en minimale onkosten
De technologie voor vingerlassen is gericht op maximale precisie. Er is speciaal gereedschap nodig om deze verbindingen voor hout te maken. De montage is heel precies. Als er een kleine fout is, passen de onderdelen niet in elkaar. Daarom is het een houtverbindingsmethode die zeer sterk is, maar alleen geschikt als u de juiste machines hebt. Is dat het geval, dan zorgt de vingerlas houtverbinding ervoor dat uw kozijn-, raam-, of deurhout niet alleen recht en stabiel wordt, maar ook zo blijft. U komt dus niet voor onaangename verrassingen meer te staan.

Zeer voordelig en gemakkelijk

Het gebruik van vingerlastechnologie betekent trouwens ook dat het verwerken en opwaarderen van resthout zeer voordelig en relatief gemakkelijk is. Er is minder restafval, want het hout dat gebruikt wordt voor de vingerlas is 100% bruikbaar. De hogere benuttingsgraad resulteert in minder inkoopkosten en een hoogwaardig hergebruik van hout. De kortere doorlooptijden en de tijdwinst als gevolg van het gebruik van hout voor vingerlasverbindingen, maakt gebruik van deze technologie zeer rendabel: u kunt wel tot drie keer meer hout verwerken!