Help! Wat te doen tegen asbest?

H

Heb je toevallig asbest ontdekt in je woning of wist je het al? Dan is het cruciaal om zorgvuldig een plan te maken voor het verwijderen van asbest. Wij helpen je hierbij met deze handige weetjes, zodat jij op tijd de juiste maatregelen kan treffen!

Wat zegt de wetgeving?

Sinds 1993 mag er in heel Europa geen asbest meer gebruikt worden door bedrijven. Vanaf 2005 is het zelfs strengste verboden om ├╝berhaupt te handelen, werken en te handelen met producten die asbest bevatten. Het Europese parlement heeft afgesproken om uiterlijk in 2040 geen doden meer te willen hebben dat veroorzaakt wordt door asbest. In Nederland is het zelfs zo dat alle asbestdaken voor 2024 vervangen moeten zijn.

Subsidies

In Nederland hebben bedrijven recht op asbest subsidies om jouw bedrijf asbest vrij te maken. Particulieren hebben helaas niet zoveel geluk hiermee. Zij kunnen niet terecht bij de overheid voor

subsidies, omdat zowel de lokale overheden, de gemeenten en provincies van mening zijn dat het eigen verantwoordelijk is wat betreft het verwijderen van asbest in je eigen woning.

Wat kan je zelf doen?

Om geen gezondheidsproblemen op te lopen is het heel erg belangrijk dat al het asbest zo snel mogelijk uit het huis verwijdert wordt. Ook wanneer je van plan bent om op korte termijn je huis te verkopen, zul je merken dat een asbestvrije woning meer kansen heeft op de woningmarkt. Want volgens de Nederlandse wetgeving moeten alle asbestdaken binnen 5 jaar verholpen zijn.

Wanneer je het zelf verwijdert is het super handig als je hiervoor de Asbest big Bag besteld. Dit zijn veilige en stevige zakken die een grote hoeveelheid asbest kunnen dragen. Op deze manier kan het veilig vervoert worden. Let op! Bij een asbest hoeveelheid groter dan 35 vierkante meter moet je volgens de de wetgeving aankloppen bij een professionele bedrijf die asbest verwijdert. Kleine hoeveelheden kan je zelf afhandelen.