Hoe kies je in 5 stappen een app ontwikkelaar?

H

Hoe kies je een app ontwikkelaar in 5 stappen?

Ondertussen zijn er genoeg app ontwikkelaars om uit te kiezen. Maar welke is de juiste? Nadat jij je app idee goed hebt uitgewerkt is het tijd om een app te laten maken. Maar nu moet je dus gaan uit zoeken welke app ontwikkelaar geschikt is en bij jou past.

Om jou hierbij te helpen heb ik een artikel geschreven waarmee je met verschillende stappen de juiste app ontwikkelaar kan kiezen.

Longlist

Stel een lijst op van ongeveer 10 app ontwikkelaars. Je zult eerst wat research moeten doen en moeten achterhalen wie er grotendeels aan jouw eisen voldoet.

Zoekmachines

Met zoekmachines zal je een hele hoop app ontwikkelaars kunnen vinden. Bekijk zowel de organische als de betaalde resultaten. De bedrijven die adverteren zijn in veel gevallen net wat groter en hebben over het algemeen wat meer ervaring. Ze hebben er namelijk ook geld voor over om gevonden te worden door jou.

Netwerk

Raadpleeg je omgeving, wellicht heeft er iemand in jouw omgeving ooit een app laten maken. Of kennen zij iemand die in deze branche actief is. Op deze manier heb je een goede ingang bij een betrouwbare app ontwikkelaar.

Lijsten

Er zijn genoeg overzichten van allerlei aanbieders van verschillende diensten. Ook van app ontwikkelaars dus. Wellicht niet up-to-date maar je hebt in ieder geval een overzicht van namen.

Shortlist

Nadat de longlist klaar is, is het zaak om het aantal partijen terug te brengen naar circa 3 tot 5 partijen. Je wilt niet bij 10 partijen een offerte aanvraag doen. Dit kost jou veel werk maar ook de app ontwikkelaars. Om de juiste app ontwikkelaars te kiezen uit dat lijstje van 10, zijn er aantal opties. Je kunt de website doornemen en een aantal zaken bekijken. Maar nog beter is het bedrijf op te bellen zodat je kan doorvragen.

Een aantal criteria waar je op moet letten

Organisatie

Hoe groot is het bedrijf? Is er 1 developer of zijn er meerdere waar je op kunt rekenen? Is de app ontwikkelaar in de omgeving gevestigd? Het is toch fijn om af en toe met elkaar om de tafel te zitten en de vooruitgang te bespreken.

Expertise

Kijk naar eerder uitgevoerde projecten. Zo krijg je inzicht in de expertise van het bedrijf. Zitten er grote namen tussen? Dan weet je dus dat die grote naam op dit bedrijf heeft kunnen vertrouwen.

Diensten

Welke diensten bieden zij aan? Nog belangrijker, welke diensten zoek jij? Ben jij op zoek naar een fullservicebureau of is het slechts een gedeelte wat je wilt uitbesteden? Zoek een app ontwikkelaar die bij je past en jouw wensen.

Selectie

Nu je de shortlist compleet hebt wil je natuurlijk weten welke ontwikkelaar nu precies wat aanbiedt. Wat zijn de kosten? Hoe lang duurt het traject? Wanneer kunnen ze beginnen? Voordat de app ontwikkelaar daar antwoord op kan geven is het zaak om een goede app briefing te hebben.

Met de app briefing licht je de ontwikkelaar in met wat er moet gebeuren en wat jouw wensen zijn. Zo weten zij wat er moet gebeuren en kunnen zij een nauwkeurigere offerte opstellen.

Denk goed na voordat je de app ontwikkelaar kiest. Je gaat er een behoorlijke periode mee samenwerken. Het moet dus klikken en verder moet het betaalbaar voor je zijn.

Contract

Heb je dé ontwikkelaar gevonden die bij jou past? Dan wordt het tijd om de afspraken goed vast te leggen. Denk aan budget en planning. Vraag hierbij naar de finale prijs. Zo bespaar je in veel gevallen 5 tot 10% op de offerteprijs. En zeker als de ontwikkelaar het gevoel heeft dat het gaat om een langdurige samenwerking.

Onderhandelen kan zeker geen kwaad. Iedereen wil de beste prijs of je dat nu krijgt of moet betalen. Maar respecteer elkaar wel want anders zal het niet tot een contract komen.

Partijen

Wie is verantwoordelijk voor het project? Vermeld de bedrijfsnamen, rechtsvormen en adresgegevens en controleer de tekenbevoegdheid van de ondertekenaars.

Opdracht

Een korte omschrijving en eventueel een verwijzing naar eerdere documenten.

Budget

Wat is de vastgestelde prijs? Welke zaken Welke zaken vallen eventueel buiten de vaste prijs en worden op nacalculatie gefactureerd? Wat is in dat geval het uurtarief?

Planning

Wanneer is de deadline voor dit project? Zijn er tussentijdse deelopleveringen?

Betaling

Wat is de betalingstermijn en in hoeveel termijnen wordt de opdracht gefactureerd? Gangbaar is een deelfactuur bij start, oplevering en definitieve goedkeuring van de opdracht. Dit kan bijvoorbeeld een 50%-, 30%- en 20%-verdeling van het totaalbedrag over deze drie momenten zijn.

Compatiblity

Vanaf welke Android- en/of iOS-versies hoort de app perfect te functioneren? Het is vaak onmogelijk om alle historische versies te ondersteunen, maar zorg ervoor dat een brede doelgroep (> 75%) jouw app zeker kan gebruiken. Leg daarnaast vast of de app alleen geschikt hoeft te zijn voor smartphones of ook voor tablets.

Garantie

Wat is de termijn waarbinnen de ontwikkelaar eventuele fouten of tekortkomingen moet herstellen? Hoelang is de ontwikkelaar verantwoordelijk voor eventuele bugs die gemeld worden door gebruikers? Ontwikkelaars garanderen over het algemeen geen toekomstbestendigheid, dus is het slim om vooraf afspraken hierover te maken in een service level agreement (SLA). In dat geval weet je waar je aan toe bent als je app niet functioneert op nieuwe Android- of iOS-versies. In een SLA kun je zaken vastleggen ten aanzien van prioriteiten, responstijden, tarieven en doorlooptijden waarbinnen toekomstige issues afgehandeld moeten worden.

Eigendom

Wie is eigenaar van het idee, concept, design en de broncode van het project? Omdat de code feitelijk het belangrijkste eindproduct van een app-ontwikkelaar is, komt dit hierna meer in detail ter sprake.

Voorwaarden

Welke algemene voorwaarden zijn van toepassing: die van de app-ontwikkelaar of de inkoopvoorwaarden van jouw bedrijf? In het eerste geval is het goed om te controleren of de voorwaarden van de app-ontwikkelaar geen al te beperkende zaken bevatten. Worden diens voorwaarden door een bredere vakgroep gehanteerd, dan biedt dit meer zekerheid.

Ondertekening

Beide partijen bevestigen alle afspraken door het plaatsen van een handtekening en een paraaf op iedere pagina van de overeenkomst.

Broncode

Het eindproduct van een softwareproject is natuurlijk de broncode. Het is daarom van groot belang dat je ervoor zorgt dat de broncode jouw intellectuele eigendom wordt. Het kan voorkomen dat je toch niet zo tevreden bent over de huidige app ontwikkelaar. De app ontwikkelaar gaat failliet of stopt met het aanbieden van zijn diensten.