10 Tips voor het CBR praktijkexamen

1
Geslaagd bij Rijschool Slaag Altijd

Laila is geslaagd bij Rijschool Slaag altijd in Rotterdam

Helaas zakken er veel kandidaten bij het cbr praktijkexamen, dat komt vaak door dat ze te zenuwachtig zijn of te maken hebben met stress. Als je dit artikel even goed doorleest weet je precies waar je op moet letten tijdens je examen!

1. Ontspan jezelf, het is maar een rondje rijden!
Het is belangrijk dat je ontspannen en zonder stress achter het stuur gaat zitten, de examinator van het CBR heeft dagelijks te maken met kandidaten die moeten afrijden en kan direct zien of iemand ontspannen achter het stuur zit.

 

2. Je hoeft niet foutloos te rijden.
Fouten maken is menselijk en doen we allemaal, dus ook in het verkeer. Wanneer je toch een fout maakt probeer deze dan zo goed mogelijk te corrigeren. Houdt vooral rekening met andere bestuurders op de weg, breng anderen nooit in gevaar of in een twijfelsituatie.

 

3. Gebruik de manoeuvre die de instructeur je heeft uitgelegd tijdens je rijles.
De taak van de rij-instructeur is om jou zo goed mogelijk op te leiden om zelf achter het stuur te gaan zitten, de taak van de examinator is om te controleren of jij hier daadwerkelijk klaar voor bent. Gebruik de tips van je rij-instructeur goed, de examinator wilt zien dat jij op een veilige en verantwoordelijke wijze gebruik maakt van het verkeer.

 

4. Kijken is belangrijk.
De examinator wilt dat jij goed om je heen kijkt gebruik daarom altijd je binnen en buitenspiegels als je een bijzondere manoeuvre uit gaat voeren, houdt rekening met andere bestuurders.

 

5. Snelheid
Het is geen groot probleem als je iets te hard rijdt, de examinator vindt het belangrijk dat je je goed aanpast en rekening houdt met andere weggebruikers. Rijdt niet te hard en ook niet te langzaam, zo zorg je ervoor dat het verkeer zich ophoudt en dat is onwenselijk.

 

6. Zorg dat je je theorie nog kent

Het is gebruikelijk dat de examinator jou vragen stelt over de auto, dit kunnen verschillende vragen zijn, wat vaak voorkomt is dat de examinator jou een vraag stelt over koelvloeistof, of over de olie van de auto.

 

7. Eet een banaan

Fabeltje? Nee, in bananen zitten namelijk stoffen die positief invloed hebben op je motivatie, concentratie en alertheid..

 

8. Luister niet naar fabeltjes van je vrienden of familie

Misschien bedoelen ze het goed, maar zij zijn geen rij-instructeurs. Het is niet slim om op het laatste moment ineens anders te gaan rijden dan hoe je gewend bent, in tip 3 vertellen we dat het verstandig is om alleen te luisteren naar je instructeur.

 

9. Wees niet bang voor de examinator

Je hoeft absoluut niet bang te zijn voor de examinator van het CBR. Deze persoon is ook maar een mens en wilt gewoon controleren of je wel klaar bent om zelfstandig achter het stuur te zitten. Je kunt een gesprek beginnen met de examinator en wat over jezelf vertellen, meestal zijn de examinatoren van het cbr wel in voor een praatje.

10. Toon initiatief en sta achter je besluiten

Wees vooral zelfverzekerd en probeer niet te twijfelen wanneer je aan het rijden bent, de examinator ziet dat en krijgt dan het gevoel dat je niet helemaal zeker bent van wat je aan het doen bent. Probeer een plannetje te maken als je bijvoorbeeld gaat inhalen, als je bijvoorbeeld ziet dat inhalen nog even niet mogelijk is, wacht dan geduldig af.

Bron:

7 Handige tips om te slagen voor je CBR praktijkexamen.