Zelf hippe en vrolijke oorbellen maken met zilveren kralen

Z

Oorbellen zijn het soort sieraden dat vrouwen het gemakkelijkste voor zichzelf kopen. Een ketting of armband voelt als een grotere investering, maar oorbellen kunnen altijd.

Als je je eigen oorbellen kunt maken, heb je nog veel meer keus. Het voordeel van zelf oorbellen maken is dat je niet veel materiaal nodig hebt en je bent ook snel klaar.

Benodigdheden oorbellen maken

Je hebt natuurlijk oorhaakjes nodig en kralen, gekleurde en zilveren kralen gecombineerd. Daarbij is nog een ‘geheim’ ingrediënt: de nietstift. Zo noem je een staafje metaaldraad met een plat stukje aan één uiteinde. Het lijkt op een speld, maar het draad is buigzaam.

oorbellen-benodigdheden.jpg

Hier rijg je je kralen op. Zorg ervoor dat de kralen paarsgewijs soortgelijk van vorm en maat zijn. Bij de meeste kralen is dat altijd al zo, bij glaskralen, metaalkraaltjes of zilveren kralen. Maar edelsteen kralen en zoetwaterparels kunnen verschillend zijn.

Rijg je kralen naar eigen smaak op. Je kunt van alles uitproberen. Mijn tip is om het niet te vol te maken, less is more bij oorbellen. Wissel enkele grote kralen af met kleine tussenkraaltjes, dan krijg je een heel elegant effect.

Hoe maak je het oogje?

Dan komt het enige technische onderdeel: het maken van het oogje aan de stift. Hierbij heb je een rondbektang en een kniptang nodig.

oorbellen-maken.jpg

1. Maak een knik in het draad boven de kraal

2. Laat een stuk draad over van zo’n 8 mm, de rest knip je af

3. Begin met de lus aan het uiteinde van het draad.

4. Schuif de tang een stukje richting de kraal en buig het draad verder

5. Trek het uiteinde van het draad rond richting de kraal, zodat er een oogje wordt gevormd.

Op deze manier wordt het oogje mooi rond.

Die hang je ze aan de oorhaak of oorsteker en je oorbellen zijn klaar

Sterling zilveren oorbellen maken

Omdat veel mensen allergisch zijn voor niet-edele metalen, kun je net zo gemakkelijk sterling zilveren oorbellen maken. Dat wordt veel beter verdragen. Bovendien zijn echt zilveren kralen, onderdelen en oorhaken ook veel mooier dan gewoon metaal of zilver plate.

Kijk bij Kralenkwarts voor alle benodigdheden om je eerste paar oorbellen zelf te maken!

kralen-webshop-A1-apr16.jpg