Kleine op komst: hoe regelen jullie de opvang straks?

K

De kinderkamer is af, de geboortekaartjes zijn klaar om gedrukt te worden, beschuit en muisjes zijn in overvloed aanwezig: laat de kleine spruit maar komen! Sinds jullie in verwachting zijn leven jullie op een roze wolk. Jullie leven zal voorgoed veranderen en jullie zijn er helemaal klaar voor. Althans, er is nog één ding waar jullie niet over uit zijn…

Beiden werken jullie momenteel full-time. Als de kleine meid er straks is, zal daar wellicht verandering in gaan komen. Desondanks zullen er ongetwijfeld nog steeds de nodige dagen zijn waarop jullie geen van beiden thuis kunnen blijven. Jullie dochter zal dan dus uit logeren moeten. Maar waar kiezen jullie voor? Om nou iedere keer één van jullie ouders te vragen… Daartoe voel je je waarschijnlijk toch bezwaard, ondanks dat de toekomstige opa en oma zo mogelijk op een nog grotere roze wolk zitten dan jullie. Dan blijven er in principe nog twee opties over: de crèche of een gastouder. Waar kies je voor?

Naar de crèche

Binnen een kinderopvang ontwikkelt je kind sociale vaardigheden. Door dagelijks met andere kinderen te spelen leert het kind wat kan en wat niet kan. Ook ontdekt het wanneer je rekening moet houden met een ander en wanneer je juist voor jezelf moet opkomen. Het herkennen van onderlinge verschillen is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Dat werkt het best wanneer het kind zich in afwisselende omgevingen begeeft.

Een mogelijk nadeel van de crèche is de hoeveelheid persoonlijke aandacht dat een kind krijgt. Het kan voorkomen dat er per twaalf kinderen slechts één begeleider beschikbaar is. In hoeverre dit een probleem is hangt echter voornamelijk af van het kind. Een ander nadeel is dat kinderen op kinderdagverblijven gemiddeld vaker ziek worden. In dat geval moet je dus alsnog oppas regelen, want zolang je kind ziek is, mag het niet naar de crèche.

In een gastoudergezin

De tweede oplossing is te kiezen voor gastouders. Doe je dat, dan zit het met de persoonlijke aandacht in ieder geval goed. Het kleinschalige karakter maakt dat er per kind veel meer tijd vrijgemaakt kan worden. Daarbij is het – laten we er niet omheen draaien – financieel gezien ook een stuk voordeliger. De uurtarieven liggen lager en bovendien betaal je bij een crèche veelal per dag(deel), ook als je je zoon of dochter na twee uurtjes alweer kunt komen ophalen.

Verder is het niet zo dat het kind bij een gastouder niet in contact komt met andere kinderen. Veelal passen gastouders immers op meerdere kinderen. Het kan natuurlijk eens voorkomen dat je zoon of dochter alleen bij de gastouders is. Maar dat kan er ook juist aan bijdragen dat het kind zich ook alleen weet te vermaken. Al met al een goede optie, dus!