Flexibeler werken

F

Tijden veranderen en dat is ook te zien op de werkvloer. Vroeger werd er bijvoorbeeld altijd een werkdag gemaakt van minimaal 9 tot 5, maar dat is tegenwoordig wel anders. We worden steeds flexibeler en dus ook wat betreft de werktijden. Zo werken ook steeds meer mensen een aantal dagen in de week thuis. Wat ook veel voorkomt is dat mensen later in de ochtend beginnen en vervolgens langer werken dan tot 5. Vroeger waren deze capriolen onwerkelijk. Toen hadden werknemers weinig eigen inbreng in de tijden dat ze konden werken.

Steeds meer thuis werken

Thuis werken is echt een nieuw fenomeen in het arbeidersleven. Werknemers krijgen namelijk steeds meer de vrijheid om een of soms zelfs meerdere dagen in de week vanuit hun eigen huis te werken. Vooral grote bedrijven zoals ING geven werknemers de mogelijkheid om enkele dagen vanuit huis te werken. Thuis werken is echter niet voor iedereen weggelegd want het vergt natuurlijk wel veel zelfstandigheid en verantwoordelijkheid omdat er wel gewerkt moet worden. Omdat thuis werken steeds beter bevalt beschikken ook steeds meer huizen over een eigen werkkamer, een eigen kantoor kamer of over gebruikte kantoorunits. Allemaal ruimtes die het mogelijk maken om thuis te kunnen werken.

De sfeer tijdens het werken

Het flexibel werken heeft ook positieve gevolgen voor de werksfeer die wordt ervaren. Werknemers ervaren het op zijn tijd thuis werken als een betere werksfeer dan dat vroeger het geval was. Dit omdat werknemers steeds meer vrijheid en verantwoordelijkheid ervaren. Het is tegenwoordig niet alleen mogelijk om later te beginnen, het is ook mogelijk om eerder naar huis te gaan. Deadlines dienen echter wel gehaald te worden en gebleken is dat mensen die verantwoordelijk aankunnen. Ondanks dat het mogelijk is om eigen werktijden te bepalen en flexibel te werken zijn mensen verantwoordelijk genoeg om de deadlines op tijd te halen.