Wat betekent het klimaatakkoord voor jouw onderneming

W

Het akkoord dat getekend van 22 april 2016 is inmiddels getekend door 174 landen, dit akkoord houdt in dat er een bovengrens van 2 graden is voor de opwarming ten opzichte van het tijdperk voor de industrie. Dit akkoord brengt natuurlijk verschillende gevolgen met zich mee. Ben jij benieuwd wat dit betekent voor jouw onderneming? Lees dan snel verder!

Het akkoord

Voor Nederland zijn de gevolgen van het akkoord dat de CO2-uitstoot met 49% moet afnemen voor 2030. Hierbij wordt vooral gekeken naar de volgende sectoren : gebouwde omgeving, landbouw & landgebruik, mobiliteit, industrie en elektriciteit. Is jouw bedrijf werkzaam in deze sectoren dan is het akkoord extra belangrijk, maar ook in andere sectoren heeft het akkoord gevolgen voor jouw onderneming.

Gevolgen

Na het klimaatakkoord is het steeds belangrijker om jouw onderneming groener te maken. Voor bedrijven die niet groen zijn, wordt de productie namelijk duurder en zullen uiteindelijk ook de prijzen voor de producten duurder worden wat gevolgen heeft voor de consumenten. Hierbij is het onder andere belangrijk om gebruik te gaan maken van zonnepanelen voor onder andere de productie van jouw onderneming. Daarnaast is het, zoals eerder aangegeven, belangrijk om de CO2 uitstoot van jouw onderneming zoveel mogelijk te verminderen.

Wordt er binnen jouw bedrijf gebruik gemaakt van auto’s van de zaak? Dan is het zeer verstandig om deze te gaan vervangen voor elektrische auto’s om op deze manier ook de CO2 uitstoot te verminderen. Daarnaast kun je het gebruik van het OV en zelfs de fiets stimuleren binnen jouw onderneming. Gebruik jij daarnaast voor energie voor jouw onderneming? Dan moet je er rekening mee houden dat dit fors duurder wordt zolang je niet groen produceert.

Verduurzaming

Het is voor jouw bedrijf dus erg belangrijk om zo duurzaam mogelijk zaken te doen. Kies bijvoorbeeld voor een duurzame bank, investeert een deel van jouw winst in een goed doel voor het klimaat, gebruik duurzame kantoorartikelen en recycle jouw producten zoveel mogelijk. Kijk eens kritisch naar jouw gehele productieproces om te kijken wat hier groener en beter kan om de CO2 uitstoot zoveel mogelijk te beperken.

Het is dus afhankelijk van de sector van jouw onderneming om vast te stellen wat het akkoord precies voor jou betekent. Wel is het voor alle ondernemingen belangrijk om nog groener te worden en de CO2 uitstoot zoveel mogelijk te beperken.